DOJO KURALLARI
-
Tatami'ye girerken dojo merkezine ve antrenman arkadaşlarınıza selam verilir.
-
Dojo temizliği, kişisel temizlik ile eş değerdedir. Her antrenmandan sonra gi’lerimizin ve kullanılan alanın temizliğine/düzenine dikkat etmeli ve temiz bırakmalıyız.
-
Antrenmana başlamadan önce saat, yüzük vb. takıları çıkartmalı; antrenman esnasında uke’mize yada kendimize zarar verebileceğini göz önünde bulundurmalıyız.
-
Antrenman çalışmalarınızı etkileyebilecek sağlık sorunlarınız olduğunda mutlaka sensei ile paylaşmalı ve çalışma esnasında uke’nizi bilgilendirmelisiniz.
-
Antrenmanlarınızın başında ve sonunda yapılan seremoniye katılmak önemli olmakla birlikte her kohai derse zamanında gelmekten sorumludur.
-
Geç gelenin, dojo girişinde seiza oturarak sensei’nin katıl işaretini beklemeleri gerekirler.
-
Sensei tatamiye çıkmadan önce bütün kohai’lerin, senpai’nin sol tarafında kıdem sırasına göre seiza oturmuş olması gerekmektedir.
-
Tatami üzerinde uygun olan tek oturma şekli, (hiçbir yere dayanmadan) seiza oturuşudur. Oluşan sağlık sorunu var ise, sensei’den müsaade alınarak dojonuzun düzenine yakışacak bir şekilde rahat oturmalısınız. Bunun dışındaki oturma şekilleri, dojo düzenine ve arkadaşlarınıza saygısızlık ifadesidir.
-
Ders esnasında her teknik başlangıcında “Onegai Shimasu” diyerek uke ve tori selamlaşır. Teknik bitiminde ise “Domo Arigato Gozaimashita” diyerek teşekkür edilir.
-
Sensei teknik gösterirken, antrenman alanının kenarında oturularak tüm dikkatinizle izlemelisiniz. Tatami üzerinde herkesin tek amacı Aikido’dur. Ders sırasında konuşmak ya da farklı bir konuda sohbet etmek dikkatinizi dağıtmanıza neden olur. Antrenman içerisinde duyulması gereken tek ses sensei’nin sesidir.
-
Eğer uke’niz o anda çalışmakta olduğunuz tekniği bilmiyor ya da hatalı yapıyorsa, siz doğrusunu yaparak ona yol gösterin. Lâkin asla ona tekniği öğretmeye ya da anlatmaya çalışmayın. Soru sormanız gereken tek kişi sensei’dir.
-
Eğitmeninizin açıklaması bittikten sonra; eğitmen arkasını dönmüş bile olsa, selamınızı ve saygınızı gösteriniz ve antrenmanınıza devam ediniz.
-
Asla sensei, senpai ve diğer kohai’lerle tartışmayın. Fikir alışverişinde bulunmak veya kendi fikirlerinizi sunmak için dersin bitmesini beklemelisiniz. Eğer sensei’ye bir soru sormanız gerekiyorsa, yanına gidiniz ve size konuşmanız için müsaade etmesini bekleyiniz. Cevabınızı aldıktan sonra selam vererek antrenmanınıza kaldığınız yerden devam etmelisiniz.
-
Unutmayınız ki; sensei, sizden muhakkak ki daha deneyimli ve bilgili kişi olarak sizlerle bildiklerini paylaşmaktadır. Öğrenilenlerin, sizin için uygun olduğuna karar veren ve sakatlıkları en düşükte tutmayı amaçlayandır.
-
Aikido’nun bir savaş sanatı olduğunu asla unutmayın. Saygı, disiplin ve istekli bir şekilde tatamiye girmeli ve çalışmalarınızı sabırla sürdürmelisiniz.
-
Dojonun eğitim bölgesine girerken ve çıkarken ayakta selam veriniz.
-
Mindere çıkarken ve minderden inerken shomen`in yönüne selam veriniz,
-
Eğitim araçlarınıza saygı duyunuz. Gi (dojo kıyafeti) temiz ve katlanmış olmalıdır. Silahlar iyi durumda ve kullanılmadıkları zaman olmaları gereken yerde olmalıdırlar.
-
Dersten birkaç dakika önce,ısınmış ve resmi oturuş halinde derse hazırlık olarak meditasyon ile günün sorunlarını aklınızdan temizliyor olmalısınız.
-
Minderde oturmanın tek doğru yolu seiza`dır(Resmi oturuş). Eğer bir diz yaranız ya da sakatlanmanız varsa bağdaş kurarak oturabilirsiniz, ancak asla bacaklarınızı uzatarak, uzanarak ya da sırtınızı herhangi bir yere dayayarak oturmayınız.
-
Minderi yaralanma ya da rahatsızlanma halleri dışında terk etmeyiniz.
-
Sensei ders içinde bir tekniği gösterirken sessizce ve dikkatle resmi oturunuz. Gösterimden sonra, Sensei’ye ve bir eşe selam vererek derhal çalışmaya başlayınız.
-
Bir tekniğin sonu işareti verildiği zaman derhal durunuz, eşinize selam veriniz ve diğer öğrencilerle sıraya geçiniz.
-
Asla minderde boş durmayınız. Eğitim yapıyor ya da resmi oturuşta sıranın size gelmesini bekliyor olmalısınız.
-
Sensei'ye birşey sormanız gerekiyorsa ona gidiniz ve ayakta selam veriniz. Asla Senesi’yi yanınıza çağırmayınız.
-
Kişisel talimat alırken resmi oturunuz ve dikkatle izleyiniz. Sensei bitirince resmi selam veriniz. Yakınınızda birisi talimat alıyorsa çalışmanızı durdurup izleyebilirsiniz. İzlerken resmi oturunuz ve bitirince resmi selam veriniz.
-
Sizden daha tecrübelilere saygı gösteriniz. Asla teknik üzerine münakaşa etmeyiniz.
-
Sizden daha az tecrübelilere saygı gösteriniz. Fikirlerinizi onlara zorla kabul ettirmeye çalışmayınız.
-
Eğer hareketi anlıyorsanız ve beraber çalıştığınız kişi anlamıyorsa, ona teknikte yardımcı olabilirsiniz. Ancak,bunu yapmak için izin almadıkça , asla hatalarını düzeltmeyiniz ve ona talimat vermeyiniz.
-
Minderde konuşmaları en aza indiriniz. Aikido fiziksel tecrübedir.
-
El ve ayak tırnakları kısa olmalıdır. Ayaklar temiz olmalıdır. Ayakkabılar ve terlikler minderde asla giyilmez.
-
Ders sırasında minderde ve dışında yemek yemek , içmek,tütün ürünleri kullanmak vb. faaliyetler yasaktır.
-
Gi üzerinizde iken asla alkollü içecek tüketmeyiniz.